Мартин Димитров. Снимка: Булфото

 

„Слушах изказването на Сергей Станишев, който каза, че в страната има финансова стабилност и държавата е получила висока оценка от страна на Еврокомисията и Световната банка.

Това ли е обаче истинското положение в България, това ли е истината, това ли е наследството?“, попита Мартин Димитров, съпредседател на Синята коалиция, в началото на изказването си пред депутатите.

„Сега най-важното е да се даде ясна оценка за състоянието на страната. Ако това не се направи веднага и не се предприемат действия, положението ще е много неприятно.

Истината е, че оценката на Еврокомисията е всъщност спиране на фондовете, а Световната банка ни оценява като най-неефективното управление в целия ЕС. Това е истинското наследство.

Бюджетният дефицит е огромен и до края на годината се очертава да е 2 милиарда лева.

Ако сега не се предприемат мерки, през септември ГЕРБ, като основна политическа партия, ще излезе виновна за дефицита“, прогнозира той.

По думите му през август ще има още по-тежки проблеми. Хиляди хора в момента едва си плащат сметките и не могат да си връщат заемите и трябва да знаем как конкретно ще им помогнем, апелира той.

Димитров упрекна БСП и ДПС и за това, че 4 години „нямаха решения“.

„И ако за първите две години това не беше голям проблем заради растежа, то като започна кризата, бе пагубно“, обяви той.

„Поздравяваме ГЕРБ за изборите, но трябва да се използва и реформаторското мнозинство в парламента. Депутатите на Синята коалиция, ГЕРБ, АТАКА и РЗС могат да променят конституцията“, заяви категорично съпредседателят на Синята коалиция.

Той изброи и някои от най-важните неща, които трябва да се променят веднага – съкращаване на личните разходи, без да пострадат хората. Това щяло да стане лесно, тъй като има прекалено излишна бюрокрация.

По думите му няма логика комисиите в парламента да не бъдат огледален образ на министерствата – тоест колкото министерства, толкова и комисии.

„Така те ще бъдат контролирани по-добре, няма логика към едно министерство да има 3-4 комисии. Това вършеше работа на предните управляващи, но на нас няма да ни върши“, заяви той.

Димитров поиска още да се върне авторитетът на България пред Европейския съюз, както и да се върнат еврофондовете, тъй като без тях не можем да се справим с икономическата криза.

Той поиска и в новото правителство да няма сътрудници на Държавна сигурност, защото с такива хора не можем да печелим доверие и да имаме лице пред Европейския съюз.

Синята коалиция обеща да предложи и няколко комисии – тази за контрол на ДАНС, за борба с корупцията и по еврофондовете – да бъдат на паритетен принцип.

Те искат и две анкетни комисии, които да проверят сделките, извършени от Станишев и колегите му в последните дни и особено последните нощи. Димитров поиска тези комисии да проверят назначенията и разходите, които тези хора са направили.

„Така ще видим реалното състояние на нещата. Никой не знае колко е изхарчило правителството, кои посланици назначи, какви назначения направи с цел окопаване на властта“, аргументира се той.

Втората комисия, предложена от него, е за проверка на изборите.

Още по темата
14 юли 2009 10:42

„Не само за турските секции, а за целия процес, за злоупотребите, да се види дали някой е гласувал на повече места.

Как така Външно министерство отвори 123 секции в Турция, но пропусна в Германия, Франция и други европейски страни. Много малко секции имаше и в САЩ и Канада.

Защо Външно министерство реши, че едни български граждани са по-важни от други български граждани“, попита той.

Синята коалиция предлага още и изборът на прокурор да става от Народното събрание, тъй като сега вече съществува волята за тази промяна.

„Крайно време е БГ да има и поне една магистрала“, призова още Димитров и подкани парламента да прегледа много внимателно проектите за АЕЦ "Белене", Бургас – Александруполис и Южен поток.

„Никой не знае какво е подписвано и какви ангажименти са приети. Особено за Белене – в условия на криза ще представлява особена тежест“, предупреди той.

А за Бургас – Александруполис хората в Бургас и Поморие ясно казаха с референдум, че не искат тези проекти. Няма разумна причина да бъдат подкрепяни.

Надявам се в кратки срокове парламентът да ги прегледа и да ги спре – това са лобистки проекти, които защитават само руски интереси“, завърши Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase